Noutati

Provocările sistemului medical românesc

Sistemul medical văzut prin ochii pacientului

Cu toții am trăit, pe pielea noastră, diferite experiențe cu sistemul medical vrând nevrând, de multe ori neplăcute. Auzim zilnic în jurul nostru povești cutremurătoare din spitale: pacienți nemulțumiți, medicamente lipsă, doctori dezinteresați, oameni decedați care s-au internat inițial pentru o operație banală. Sistemul nostru medical este perceput, nemeritat, ca fiind cel mai slab din Europa.

Datele Biroului European de Statistică Eurostat arată că ţara noastră alocă pentru sănătatea unui pacient 388 de euro, o cifră care ne situează în urma unor state precum Bulgaria, care alocă 504 euro pe cap de locuitor, Polonia – 684 de euro şi Ungaria – 757.

Problemele actuale cu care se confruntă domeniul medical

Problemele sunt multe dar încet încet, cu voință, dibăcie și bani se pot rezolva, evident, dacă se dorește cu adevărat – Investiții în spitale, construcții de noi spitale, aparatură nouă, sisteme de gestionare a proceselor medicale. Se simte însă acut lipsa unui sistem informatic integrat care să faciliteze accesul la informații vitale legate de pacient. Sunt cazuri, nu puține, când pacientul a decedat deoarece nu se știa de existența unor alte boli de care acesta suferea. În momentul acela, când un pacient cheamă salvarea sau se prezintă la urgență, este obligatoriu să se poată accesa un Dosar Electronic al acestuia, istoricul său, în care apar negru pe alb toate analizele, bolile de care suferă, medicația prescrisă și multe alte informații, multe vieți putând fi salvate astfel.

Lipsa unor criterii care să măsoare calitatea serviciilor medicale creează haos în sistem și este o altă problemă care ar putea fi rezolvată prin implementarea unui sistem informatic potrivit, adaptat nevoilor reale.

Cum s-ar putea rezolva aceste probleme din punct de vedere informatic

Totul ține de bunăvoință și dorința de a face lucrurile să meargă pe drumul cel bun. Implementarea unei soluții integrate de management a proceselor medicale simplifică foarte mult lucrurile. Astfel se optimizează toate procesele medicale, asigurând acces la informație în timp real, informație care în domeniul medical este vitală în majoritatea cazurilor.

Ce avantaje aduce implementarea unui astfel de sistem informatic?

Implementarea unui ERP Medical aduce multe avantaje atât pentru cadrele medicale, Managementul unității, Ministerului Sănătății, Contribuabilului și cel mai important pentru PACIENT printre care putem enumera doar câteva:

  • creșterea calității serviciilor medicale
  • reducerea timpilor de așteptare pentru pacienți
  • realizarea unui dosar electronic al pacientului, de la internare până la externare
  • transformarea cadrelor medicale din FUNCTIONARI Publici în Cadre Medicale
  • vizibilitatea costurilor și veniturilor în timp real
  • adaptarea mai rapidă la cerințele pieței bazată pe informații reale (în timp real),
  • integrare cu SIUI

ERA Medical este o soluție dezvoltată de la zero, pornind de la starea actuală a sistemului medical și de la nevoile și problemele particulare ale acestuia. Este o soluție modulară și scalabilă, putând fi utilizată de orice client din domeniul serviciilor de sănătate, indiferent de dimensiune sau de tip. ERA Medical poate fi integrată cu soluții automatizate avansate, de la fluxuri adiționale de date, ca în telemedicină, la identificarea pacienților cu brățări electronice și gestionarea stocurilor cu cipuri RFID. Trebuie să ajungem, într-un timp cât mai scurt, să colectăm cât mai multe date despre pacient.

Ca în orice alt domeniu și în medicină, excelența se poate atinge plecând de la o bază consistentă și solidă de informații, interpretarea lor cât mai facilă și reușirea luării unei decizii documentate într-un timp cât mai scurt. Tradus la domeniul medical, cu cât avem mai multe informații cu atât putem salva mai multe vieți.

ERA-Medical este o soluție cu multe funcționalități dezvoltate, pentru a rezolva problemele existente și pentru a optimiza fluxul proceselor medicale și a crește eficiența actului medical. Asigură un management mai simplu și mai eficient, cu economii de costuri și de resurse de timp, integrând fluxurile de date într-o singură bază de date (situația stocurilor de materiale, medicamente, disponibilul acestora pe fiecare secție, toate integrate cu modulul Financiar-Contabil si HR si Salarizare, pentru a putea avea o situație de ansamblu la un singur click distanță).

ERA Medical, un sistem informatic ce ar trebui să fie prezent în fiecare unitate medicală

ERA Medical este o soluție special creată pentru domeniul serviciilor medicale și dezvoltată ca o extensie a unei suite software de Enterprise Resource Planning, fiind astfel inspirată de principiile ERP: organizarea modulară a datelor, în jurul proceselor efective de lucru din cadrul unei organizații; modularitatea înseamnă flexibilitate, deoarece se pot face diferite combinații de module; eliminarea erorilor și a datelor duplicate, prin colectarea centralizată a informațiilor; capacitatea de a gestiona volume mari și foarte mari de date; ușurința și siguranța utilizării; scalabilitate, pentru a se adapta nevoilor clientului, indiferent de complexitatea acestora.

Într-adevăr, este o soluție care ușurează foarte mult actul medical și crește eficiența, existând instrumente de măsurare clare, foarte bine definite acestea fiind usor accesibile cu ajutorul unui dashboard intuitiv.

Cel mai mare beneficiu obținut prin implementarea aplicatței informatice ERA-Medical este chiar creșterea gradului de mulțumire a pacientului și nu ar trebui să lipsească din nici o unitate medicală, fiind integrată inclusiv cu partea de ambulanță. Este o soluție modulară, cu funcționalități specifice fiecărui modul: Ambulanță, Policlinică, Spital, Fișa electronica a pacientului, Farmacie, Laborator, Contracte, Achiziții, ALOP, Resurse Umane și Salarizare, Facturare, WMS, Decont.