Noutati

Principalele amenințări cibernetice în 2021

Care au fost principalele amenințări cibernetice în 2021, cu impact la nivel național

Amenințările cibernetice din mediul online sunt în continuă creștere, devenind din de în ce mai complexe și mai sofisticate, iar pandemia de COVID și războiul actual au avut un impact major. Atacatorii și-au îndreptat atenția cu precădere asupra instituțiilor publice și a companiilor din sectorul medical și financiar-bancar.

  1. Atacuri cibernetice de tip APT (Advanced Persistent Threat) reprezintă principala ameninţare cibernetică la adresa securităţii naţionale a României. Este un atac informatic foarte sofisticat prin care se încearcă obținerea accesului neautorizat la un sistem informatic critic, cu scopul de a fura informații și de a spiona.
  1. Atacuri cibernetice de tip ransomware – au fost cele mai răspândite atacuri și în 2021, exploatând în continuare contextul pandemic, fiind vizate în principal instituțiile din domeniul sănătății. Ransomware reprezintă un software rău intenționat care restricționează accesul utilizatorilor la fișiere de pe calculatorul propriu. Pentru a-și recăpăta accesul la fișierii, utilizatorii trebuie să plătească o răscumpărare.
  1. Atacuri cibernetice de tip infostealer – RedLine, Raccoon, FluBot, Agent Tesla sunt doar cateva exemple malware distribuite prin campanii care au utilizat elemente de inginerie sociala (phishing, smishing) cu scopul de a colecta informații bancare, parole, nume de utilizator.
  1. Atacuri cibernetice de tip defacement și SQL injection. Impactul acestora rămâne încă la un nivel scăzut, scopul acestora fiind de a afecta integritatea datelor putând duce până la compromiterea completă a unei baze de date. SQL injection nu este o vulnerabilitate care afectează exclusiv aplicațiile WEB; orice cod care acceptă ca intrare declarațiile SQL poate fi vulnerabil.

 
Descoperă aici soluțiile de Securitate cibernetică aflate în portofoliul nostru. Pentru demo sau alte informații specialiștii Mida Soft Business vă stau la dispoziție.

Sursa: www.sri.ro – Buletin Cyberint